Sint maarten

Sint Maarten (in het Frans: Saint-Martin), is een eiland in de Caraïbische Zee, het eiland is genoemd naar de heilige Maarten (Martinus van Tours).

Grenzen

Sint Maarten is verdeeld in een Frans en een Nederlands deel. De voertaaltaal die er gesproken wordt over het geheel is Engels, doordat de bevolking grotendeels afstamt van Engelstalige slaven.

Hier onder zie je hoeveel Km2, welke hoofdstad en hoeveel mensen op  elk deel wonen.

Het Franse deel:

Oppervlakte: 53,20 km²

Hoofdstad: Marigot

Bevolking: 33 119 (2004)

Het Nederlandse deel:

Oppervlakte: 34 km²

Hoofdstad: Philipsburg

Bevolking: 38 959 (01-01-2007)

 

Dit is de vlag van het eiland:

 

 

 

 

 Als je goed kijkt zie je op de vlag hierboven een wapen, hier onder is  het wapen uitvergroot:

 

 

 

 

Het wapen van het land Sint Maarten stelt het oude Justitiepaleis van Philipsburg voor, met rechts bovenaan het monument voor de Frans-Nederlandse vriendschap. Onderaan staat de wapenspreuk van het eiland op een gele band geschreven: Semper Progrediens ("Altijd op weg"). Boven het schild vliegt een pelikaan voorbij een zonsondergang.

 

Geschiedenis

Sinds 4000 v. Chr. is het eiland bewoond, sinds ca. 800 door de Arowakken-indianen*. In de 14e eeuw kwamen de Carib-indianen. Zij noemden het eiland Soualiga (Land van zout). Het eiland zou op 11 november (Sint-Maarten) 1493 door Columbus ontdekt zijn. De Spanjaarden lieten het eiland met rust. Rond 1630 vestigden Fransen en Nederlanders zich er, vooral door het vele zout dat er was, maar zij werden door de Spanjaardenwe gejaagd. Pas in 1644 gaven de Spanjaarden hun rechten op.

*Arowakken-indianen: een volk van Indianen die zich tegen het einde van de 15e eeuw hadden gevestigd op de Antillen.

*Carib-indianen: Zwarte indianen. Ze hadden zich gevestigd op de Caribbean.